top of page

Tot va començar amb les ganes de superació i de créixer, musicalment parlant, d'un grup de joves que gràcies a la confraria Santa Maria Magdalena de Castelló van conèixer el món dels Tambors i Bombos tant en l'àmbit de la Setmana Santa com en l'àmbit festiu de la ciutat junt amb la Germandat dels Cavallers de la Conquesta. 

 

La decisió de formar un grup nou de Tambors en la nostra ciutat no va ser fàcil, ja que no es fàcil crear una secció sense material, membres i sense possibles actes per a donar-se a conèixer. Una vegada presa la decisió, i gràcies a la Germandat dels Cavallers de la Conquesta, la secció va prendre forma dins del sí de la associació amb només 7 membres (14 a hores d'ara) i en el mes d'Octubre del 2012 van començar amb els assajos i la creació de nous tocs, així com l'elecció d'un nom adequat ("Tambors i Bombos de combat - Desperta Ferro! -") i de la redacció dels seus estatuts o reglament intern.

 

La secció té al capdavant de l'àmbit musical al jove de 17 anys Eduardo Picazo Ferreiro, que des de ben xicotet ha demostrat els seus dots en el món de la percussió i la passió que sent per colpejar qualsevol tipus d'instrument. Edu està estudiant el grau professional de percussió en el Conservatori de música de la ciutat i açò i,

 principalment, gràcies a la seua habilitat, la secció ha anat avançant amb les noves marxes i tocs, a més d'haver fet que els membres de la secció milloren en la seua tècnica i habilitat.

 

La secció es va fixar una data límit per a la seua estrena i presentació en societat, la data només estava a menys de 5 mesos de la formació del grup, la qual cosa feia que havien d'aprendre ràpid per a donar una bona impressió i no decebre a la Germandat que tant suport els ha proporcionat. La data havia de ser un dia de gran importància per a l'associació, es va triar  el dia de Proclamació de la màxima representant de la Germandat per a les festes de la Magdalena 2013, la jove Marta Font Ramos; per dos motius, primerament per ser un acte que marca l'inici d'un nou any fester i així, doncs començar la història de la secció des d'un punt de partida fix, i en segon lloc, perquè el dit acte reuneix a un gran nombre de persones del món fester i social i seria un bon dia per a donar a conèixer al nou grup de joves que, a partir d'eixe dia, posaran el ritme en les desfilades i actes dels Cavallers.

 

.

INFO

Informació General

Tambors i Bombos de Combat de la Germandat dels Cavallers de la Conquesta de Castelló - DESPERTA, FERRO!  -

Data de creació: Octubre 2012.

Assajos: DIJOUS a partir de las 19:30h. Fins les 20:30h. A l'Ántic Cuartell de Tetuán XIV.

Telèfon de contacte:  Sergio - 628482355

Pertany  a: Germandat dels Cavallers de la Conquesta de Castellón.

 

NIF G-12.070.090

Apt. de correus 565

12080 Castellón

Associació Provincial 163

Associació Nacional 14.408

Fundada el 15/01/1951

Història

La nostra indumentaria


- LA UNIFORMITAT - 

 

Malgrat el nom de la nostra secció, no ha pretés aquesta ser una secció de representació històrica dins de la Germandat amb recreació almogàver, com sí ho ha sigut –i amb gran encert i merescut èxit- el “boato” de Passió Almogàver amb el que van delectar tot Castelló enguany en el Pregó de les nostres festes fundacionals, els amics dels Tambors de Passió d’Almassora. “Boato” estrenat l’estiu de 2012 a Ontinyent, encapçalant la Capitania Almogàver.

 

Fins ara, la presència almogàver al si de la Germandat, es limita (pel moment) a la del cavaller Ramon de Oriols, en Luis Oria Doménech, que ja fa 2 anys que participa a les desfilades abillat amb arnés de combat de capità almogàver.

 

Com diem, el disseny de la nostra uniformitat busca ser senzill, auster, espartà. Sense passamaneries ni brodats ostentosos, amb colors discrets…

 

Per medieval i també per funcional i pràctic. Còmode per a la pràctica del tambor i el bombo.

 

A l’interior, samarreta gris fosca o negra i “leotardos” del mateix color. Per calcer, unes sandàlies de tires de cuir negre.

 

Damunt, una vesta negra lleugera oberta entre les cames, amb una fina tira de passamaneria groga o daurada, sense mànegues, amb obertura lateral ampla.

 

Sobre esta, una prenda a la que podríem anomenar “peto”, escapulari o sobrevesta en color ocre o or vell que va cenyit amb cinturó de pell fosca sense ornaments. Al pit, una trova o escut sense ribets amb les quatre barres de la senyera.

 

Tot complet li dona un aspecte auster per la base del color negre, elegant per l’ocre de la sobrevesta i colorit pel contrast de la senyera al pit.

 

Un conjunt que, de segur, quan el completem amb els cobertors per als tambors (en procés de disseny i confecció) lluirem més polits, si cap.

 

Desperta, ferro!!

 

 

 

Milites Carrocius.

Continuem amb la col·laboració del nostre amic Milites Carrocius, aquesta volta amb un article sobre la nostra indumentària. Agraïm com sempre de tot cor la col·laboració del nostre amic, Gracies a ell vos hem pogut donar a coneixer els nostres emblemes, el per què del nostre nom i, ara, la nostra uniformitat. Esperem que aquesta col·laboració no finalitze ací i desitgem publicar més articles de col·laboració tant de Milites Carrocius com de qualsevol altra amic que vullga col·laborar. 

Els nostres distintius

Penó de la Secció

 

L'emblema dissenyat per a la nostra secció, es compon –sobre fons quatribarrat retallat amb la silueta del conegut com Penó de la Conquesta- d'un cercle que representa un bombo de fusta i pell amb el seu característic color marró clar sobre el qual figura la llegenda: “Tambors i Bombos de Combat Desperta, ferro!“

 

En el centre, el castell de Castelló (el mateix que porta sobre les quatre barres de sang l'escut de la ciutat) i creuats en aspa, darrere d'aquest conjunt, amb les empunyadures en la part inferior, dos Coltells o espases almogàvers (espases curtes similars al Gladius Hispaniensis de les legions romanes)

 

Els coltells estan disposats amb la punta de les seues fulles cap amunt per a denotar una actitud combativa.

 

 

Imatge representativa

 

L'escut dissenyat per a la nostra secció, es compon de una adaptació del nostre emblema-peno. 

 

Es manté la senyalectica de la senyera de les cuatre barres adptant-la pera representar els instruments de percució que utilitza la secció. 

 

A mes la ondulació de les barres vol transmitir la vibració que es produeix al percutir aquestos instruments asi com el moviment que tindrie el peno en la marxa.

 

Porte el nom de la secció asi com el escut de la Germandat dels Cavallers de la Conquesta, que es l'agrupació historica a la que pertany.

Per qu'e “DESPERTA, FERRO!”?

Quan pensàvem en un nom adequat per a una secció de tambors i bombos integrada en el si de la Germandat dels Cavallers de la Conquesta era necessari posar a funcionar les “peroles”.

 

L'objectiu era trobar un nom que reunira bàsicament tres idees o connotacions:

 

Havia de ser un nom de caràcter medieval, de l'època. A més, relacionat concretament amb la nostra història, si puguera ser, amb l'època de Jaume I. També precisava ser un nom poderós, contundent, ple de força. Diríem brau, fer…

 

No va ser fàcil la cerca.

 

Després de nombroses disquisicions entre els noms proposats (no més de tres) un va destacar sobre els altres des de l'inici, obtenint clarament més acceptació. I pot ser que fóra l'únic que reunira les tres condicions esmentades.

 

Desperta, ferro!, era. I semblava venir a tomb.

 

El crit característic de les temibles tropes almogàvers que van ser avantguarda de tants episodis de les conquestes de la Corona d'Aragó, també en temps del rei Conqueridor. També casava a la perfecció amb eixe segell combatiu, eixe esperit d'esforç, superació i força que preteníem que caracteritzara a aquesta jove secció i que -de fet- ja porta per bandera.

Cercàvem el símil, la metàfora, en la comparació de la força amb la qual colpejaven les seues armes unes contra altres i contra els seus escuts els almogàvers que produint aquell reverberant i escruixidor estrèpit (temible sempre per a l'enemic) podria assimilar-se a la manera amb la qual els nostres components batent les pells i les fibres bordonades dels seus bombos i tambors, causant sobresalt i admiració, desfilant altius, imponents, alegres, entre les gents de la província i –potser ja prompte- d'altres indrets.

 

Així va ser com el fer crit de guerra dels braus almogàvers donaria nom a la nova secció de la Germandat:

 

els Tambors i Bombos de Combat de la Germandat dels Cavallers de la Conquesta         - Desperta, Ferro! -

 

 


- Milites Carrocius -

bottom of page